ARABIKA VAI ROBUSTA?

Arabika vai Robusta

Kāda ir atšķirība starp Arabikas un Robustas?

Robusta – tas ir “brālēns” izsmalcinātajai un gardajai Arabikai. Un, kā tas izriet no nosaukuma, tas ir jaudīgs – spēcīgs ( tulkojums no Ang.: robust (Eng) – izturīgs – spēcīgs, uzticams…), Lēts vai ar zemu vērtību un nepretenciozs.

Pagātnē, tas  nopelnīja ļoti sliktu kafijas reputāciju, kā ar daudz zemāku garšas kvalitāti. Iepriekš, galvenokārt tas tika pārdots vakuumā bundžās un bija atrodams Amerikā lielveikalu plauktos starp suņu barībām un vienreizējās lietošanas traukiem.

Un šādi Robusta bija  nopelnījis savu reputāciju. Tajā pašā laikā savos ceļojumos pa Itāliju, es uzzināju, ka lielākā daļa Itālijas kafijas maisījumi tiek veidoti, ieskaitot Robustu lai iegūtu brīnumaino krema konsistenci (putiņas). Un tajās tiešām ir jūtama  taukaina un vīna garša, ja pievieno Robustu.

Espresso kafija

Vienas valsts izcelsmes kafija vai Espresso maisījums – svarīgākais ir tas, lai tas tiek radīts ar izpratni un baudīts ar izpratni.

Espresso kafija ir daļa no itālijas kafijas kultūras tradīcijām, un to ir jāciena no sākuma līdz beigām.

Es jautāju vienam kungam, ko tomēr dod Robusta? Viņš paskaidroja, ka Itālijas grauzdētāji velta daudz laika un enerģijas, lai atrastu labu Robusta saviem maisījumiem. Pupiņas, kas varētu izveidot labu stabilu krēmu un tajā pašā laikā, lai neaizēnotu neparprotāmu Arabikas garšu . Un, reiz kad viņi atroda tādu Robusta, viņi rūpīgi sargā savus avotus no konkurentiem. Tā kā, viņu atlasītajai Robusta – ir vissvarīgākā kafijas maisijuma daļa. Es uzskatu, ka viņiem ir taisnība.

Tā sākās mani meklējumi pēc maigas un nekaitīgas Robusta. Pagājušajā gadā es atklāju plantāciju Robustu, kur tās tiek kultivēta un mazgāta ar īpasšu rūpību.  Uz manu izbrīnu, tā bija ļoti laba monosorte, maiga un salda, ar bagāto karameļu un zemes līdzīgo toni kuru es uzreiz ar lielu kaislību vēlējos izmantot savos maisījumus. Ahh, kāds krema …perlamutra gabaliņi ar sarkanbrūno toni .. Viņa burtiski  izceļas no abām portafiltra snīpīšiem, un pat no vidus. Espresso cienītājiem bija uz ko paskatīties.

Nu lūk: tad kā Robusta ietekmē  pārējos kafijas maisījumus? Tās īpatsvars mūsu kafijas maisījumos ir neliels, pārsvarā mēs mūsu veikalā priekšroku dodam saldajai un maigajai Arābikai ar zemu skābuma pakāpi.

Protams, daudzi kafijas cienītāji uzskata, ka Robusta – tas ir tas nepieciešamais elements, lai iegūtu līdzsvarotu kafijas buķeti. Ar Robustu kafijas Crema var saglabāties līdz pat divām minūtem pēc pagatavošanas un espresso tad kļūst samtains.

Kāda ir nozīme tik izturīgām putiņām? Espresso Crema kalpo, lai izjustu viegli jūtamās, aromātiskās sastāvdaļas mikroskopisko burbuļu pasaulē. Espresso smalkie aromāti pazūd ar krēma izzušanu.

Tātad, kāpēc nepadomāt par Robusta iekļaušanu Jūsu dienišķajā sortimentā?.

Tātad, Arabika vai Robusta?

Ja Tev patīk mūsu saturs, novērtē un pastāsti par to arī citiem – spied: Like, Shere, un atceries sekot mums sociālajās platformās: Facebook vai Instagram.

KAS IR ITĀĻU ESPRESSO?

Kas ir itāļu espresso?

Espresso ir labākais veids, kā iegūt maksimālu garšas sajūtu baudu no grauzdētām kafijas pupiņām. Espresso dzērienu iegūst, kad augsta spiediena ietekmē karsts ūdens izplūst smalki maltā kafijā, paņemot labāko smaržas un garšas būtību. Espresso nedrīkst pievienot piedevas vai aromatizētājus un pēc dzēriena pagatavošanas tajā nepievieno ūdeni.

KAS IR SERTIFICĒTS ITĀĻU ESPRESSO?

Tas ir dzēriens krūzītē, kas atbilst produktu specifikācijai, izveidotai pēc Nacionālā itāļu espresso institūta (INEI) norādēm un tiek apstiprināts trešās puses iestādēm, kas darbojas saskaņā ar ISO 45011 (sertifikāts Csqa n 214 no 1999. gada 24. septembra DTP 008 Ed.1).

Sensorisks profils sertificētam itāļu espresso bija definēts pēc itāļu Nacionālā espresso institūta rīkotajiem testiem, kuros piedalījās tūkstošiem patērētāju. Tas norisinājās sadarbībā ar Starptautisko kafijas degustatoru institūtu un degustatoru sagatavošanas mācību Centru. Testa rezultātu kopsavilkums un laboratorijas izmeklējumi sniedza precīzu augstākās kvalitātes espresso dzēriena īpašības, kas tiek norādītas zemāk:

KĀ NOTEIKT SERTIFICĒTU ITĀĻU ESPRESSO?

Vizuāli novērtējot, itāļu espresso crema (putiņas) ir ar lazdu riekstu nokrāsu, maliņas tumši brūnas ar nelieliem sarkanbrūniem burbulīšiem. Šim crema ir raksturīga ļoti smalka tekstūra, kas ir tik blīva, ka neļauj burbulīšiem pārplīst, tā veidojot tikai espresso dzērienam raksturīgu crema kārtu.

Pēc aromāta espresso jābūt intensīvam, apvienojot vairākas garšas nianses: ziedu, augļu, šokolādes un grauzdētas rupjmaizes. Visiem šiem aromātiem jābūt baudāmiem dzēriena pēcgaršā jau pirmajās sekundēs pēc nogaršošanas. Dzerot, espresso dzērienam jābūt blīvam (full bodied) un samtainam, ar nelielu rūgtumu, bet ne pārāk asam.

KĀ PAGATAVOT SERTIFICĒTU ITĀĻU ESPRESSO?

Sertificētu itāļu espresso var iegūt tikai no augstvērtīgiem kafijas maisījumiem , kurus sertificē INEI institūts. Dzēriens tiek pagatavots, izmantojot espresso iekārtas un dzirnaviņas, kurām ir piešķirts INEI sertifikāts, ar to strādā kvalificēts barista, kuram ir “Espresso Italiano Eksperts» apliecība. Šie ir pamatelementi, kas ļauj pagatavot īstu itāļu espresso.

Espresso garša Itālijā ir definēta ar trīs «P» – Potenza (intensīva, spēcīga garša), Perfezione (izcils, bez defektiem), Profondita (ar dziļu garšu). Kafijas skābumam un rūgtumam jābūt sabalansētam, kur abas garšas ir harmonijā. Sīvuma nav vai tas ir vāji jūtams.

KĀ NOVĒRTĒT SERTIFICĒTU ITĀĻU ESPRESSO KVALITĀTI?

Visi dzērieni, uz kuriem tiek norādīta sertifikācijas zīme «Espresso Italiano», tiek regulāri pārbaudīti speciālā degustētāju ekspertu komisijā, saskaņā ar sensoriskas analīzes zinātniskiem noteikumiem. Iegūtie dati tiek statistiski apstrādāti, lai nodrošinātu uzticamību un konsekvenci kafijas degustētāju vidū, saskaņā ar sertificēta itāļu espresso sensoro profilu. Tāpat kafijas iekārtas, dzirnaviņas, dozatori un pupiņu maisījumi tiek regulāri pārbaudīti, lai garantētu pagatavoto dzērienu atbilstību sensoriskiem profiliem pēc noteiktiem standartiem.

Sensoriska kvalitātes sertifikācija ir labākais veids, kā nodrošināt stabilu, augstas espresso kvalitātes standartu katrā krūzītē, kas tiek pagatavota. Mērķis visam sertifikācijas procesam ir nodrošināt patērētājus ar iepriekš sagaidāmām kafijas garšas īpašībām.

KUR VAR NOGARŠOT SERTIFICĒTU ITĀĻU ESPRESSO?

Tikai bāros un restorānos, kuriem ir piešķirta sertifikācijas zīme «Espresso Italiano». Piedāvāto dzērienu kvalitāti šajās iestādes kontrolē itāļu espresso Nacionālais institūts, kas darbojas saskaņā ar ISO 45011 standartu.

KĀ VAR SAŅEMT SERTIFIKĀCIJAS ZĪMI «ESPRESSO ITALIANO»?

Bāri un restorāni var iesniegt pieteikumu tiem kafijas vai iekārtu ražotājiem , kuri ir asociēti itāļu Nacionālā institūta espresso italiano biedri. Institūts novērtē doto iestādi , vai tā atbilst galvenajiem kritērijiem, kas ir sekojoši: espresso pagatavošana notiek no sertificēta kafijas maisījuma , izmantojot sertificētu espresso iekārtu un kvalificētu, īpaši apmācītu personālu barista. Tikai tad šī iestāde var pretendēt uz sertifikātu «Espresso Italiano».

KĀDI IR SVARĪGĀKIE TEHNISKIE PARAMETRI SERTIFICĒTA ITĀĻU ESPRESSO PAGATAVOŠANAI?

Pie pamatprasībām – sertificētiem kafijas maisījumiem, espresso pagatavošanas iekārtām un speciāli apmācītam personālam, vēl nepieciešams ievērot sekojošos parametrus:

Kafijas deva vienai porcijai 7,6 gr ± 0,5
Ūdens temperatūra no boilera 88 – 96 °C ± 2 °C
Dzēriena temperatūra krūzītē 67-70 °C ± 3 °C
Ūdens spiediens darba grupa 9 bar ± 1
Ekstrakcijas laiks 23-30 sek. ± 5 sek.
Viskozitāte (pie 45 °C) > 1,5 мPа с
Tauku saturs >2 mg / ml
Kofeīna saturs
Dzēriena tilpums krūzītē (ieskaitot crema) 25 ± 2,5 ml

KĀDAI JĀBŪT IDEĀLAI ITĀĻU ESPRESSO KRŪZĪTEI?

Tā ir balta porcelāna krūzīte, bez jebkāda veida iekšējās apdares un dekora elementiem, ir elipsveidīga forma ar tilpumu 50-100 ml. Tikai šajā krūzītē, Jūs varat pilnībā vizuāli novērtēt izcilu crema, lielisku aromātu un siltu, maigu espresso garšu.

Ja Tev patīk mūsu saturs, novērtē un pastāsti par to arī citiem – spied: Like, Shere, un atceries sekot mums sociālajās platformās: Facebook vai Instagram

KAS IR ITĀĻU KAPUČĪNO?

KAS IR ITĀĻU KAPUČĪNO?

Pamatojoties uz eksperimentālo pētījumu, ko veicis Nacionālais itāļu espresso institūts, klasiskais augsts kvalitātes Itaļu kapučīno jabūt pagatavotam no  25 ml espresso un saputotu pienu 100 ml. Kapučīno pamata vienmēr ir  Sertificēts itāļu espresso

Kādam pienam nepieciešams būt? 

Testi, ko veic Nacionālā itāļu espresso institūts, liecināja, ka, lai sagatavotu sertificēto itāļu kapučīno jāizmanto tikai svaigs, govs pilnpiens, kas satur vismaz 3,2% olbaltumvielu un vismaz 3,5% tauku. Tas ir vienīgais piena veids, kas var garantēt augstu kvalitāti kapučīno un tās atbilstību, kas apstiprināts pēc sensora profilu.

Kā pagatavot sertificētu itāļu kapučīno?

Simts mililitru aukstu pienu (3-5°C) saputojas ar tvaiku, līdz tas sasniedz 125 ml tilpumu un apmēram 65 °C temperatūrā. Pēc tam piens tiek pārliets tasē ar tilpumu 150-160 ml, kur jau ir pagatavots sertificēts itāļu espresso.

Kas ir sertificēts itāļu kapučīno?

Itālijas Cappuccino ir šāds vizuālās raksturojums: dzēriena virsmai  jābūt baltai ar brūnu malu dažādos platumos. Piena krēma jābūt cietai ar ļoti smalkam vai vispār acīm neredzamajam burbulīšiem. Kapučīno piemīt intensīvs aromāts, kas savieno zieda un augļa ar piena izteikto aromātu. Kapučīno atklāt savu aromātu caur spilgti izteikto, vāji jūtamo rūgtumiņu krējumā aromātu. Velkoša sajūta mutē minimāla vai vispār nav.   

Kādai jābūt kapučīno tasei? 

Šai  tasei jābūt baltai ar tilpumu 160 ml lai tanī ietilpstu  25 ml Espresso un 100 ml saputota  piena (kas pieaug apjoma līdz apmēram 125 ml). Cappuccino ir jāpasniedz tā, lai piena cepurīte būtu viena līmeni vai nedaudz augstāk tases malai. Kapučīno tase forma ir ļoti svarīga, jo, kad putotu

pienu ielej iekša tasē, tad viņš saskaras ar espresso, šajā brīdī uz dzēriena virsmā veidojas šaurs brūnais aplītis, tā būtu jāizskatās, klasiskam kapučīno. Šā iemesla dēļ kapučīno tasītei apakšai daļai jābūt elipse formai ar dažādu biezumu. No augšpuses tasītei jābūt pietīkoši plānai lai eleganti izskatīties.

Ja Tev patīk mūsu saturs, novērtē un pastāsti par to arī citiem – spied: Like, Shere, un atceries sekot mums sociālajās platformās: Facebook vai Instagram

Barista aiz bārā letes

Barista aiz bārā letes

Barista aiz bārā letes –  karstās kaislības režisors, scenārists un aktieris vienā personā – kā itāļi raksturo vienu no viņu dzīves pamatiem, proti, visiecienītāko kafiju un tās gatavotāju. Barista, kā daļa ar kafiju saistīto vērtību, pēc būtības ir cēlies Itālijā un tīri valodnieciski nozīmē „bārmenis” vai „bārmene” pie espresso gatavošanas automāta, savukārt tīri profesionāli tas šajā zemē ir amats, kas cītīgi jāmācās, kas prasa talantu un mīlestību ne tikai pret kafiju un pret savu darbu, bet arī pret cilvēkiem un pasauli.

Starp citu, augsta līmeņa baristam jāprot atšķirt vairāk nekā 800 dažādas kafijas aromātu nianses, jo galu galā viņš kafijas pasaulē ir tas pats, kas someljē vīna pasaulē, un tā, kā zināms, ir pārbagāta ar garšām, smaržām un krāsām. 

CoffeeAcademy.lv ir vieta, kur Jūs varat uzzināt visu par kafiju un tās pagatavošanas veidiem. Mēs piedāvājam interesantu programmu, kas palīdzēs kvalitatīvi uzlabot savas iemaņas kafijas pagatavošanā, kā arī gūt profesionālas zināšanas par to, kā profesionāļiem, tā arī visiem kafijas mīļotājiem.

Ja Tev patīk mūsu saturs, novērtē un pastāsti par to arī citiem – spied: Like, Shere, un atceries sekot mums sociālajās platformās: Facebook vai Instagram

Kāda ir atšķirība starp kafiju un espresso?

Kāda ir atšķirība starp kafiju un espresso?

Iedomājieties tikai par visām kafijas pagatavošanas metodēm? Populārākie kafijas pagatavošanas veidi: filtru kafija, franču spiednes kafija, kafijas apliešana ar ūdeni, kafijas gatavošana uz plīts, perkolatora kafija un citi veidi. Espreso ir kafija, bet ne visu kafiju var saukt par espresso.
Espresso pagatavošanā netiek izmantotas atšķirīgas kafijas pupiņas, bet kafijas pupiņu grauzdētāji espresso maisījumam var izmantot augstākas kvalitātes Robustas pupiņas, lai dzērienam piešķirtu biezu konsistenci, asu aromātu un šokolādes intensīvo garšu.

Pagaidiet, vai Espresso nav kafijas?

Tātad, espresso nav kafija. Kafija ir šķidrums, ko ekstrahē no kafijas pupiņām, kuras pirms tam tiek samaltas. Bet iegūt labu espresso var tikai ar īpašu pagatavošanas metodi no Arabikas/Robustas kafijas pupiņu maisījuma vai 100% Arabikas kafijas pupiņām.

Kas ir espresso?

Espresso ļauj izbaudīt maksimālo garšas sajūtu baudu no grauzdētām kafijas pupiņām. Espresso dzērienu iegūst augsta spiediena ietekmē, kad karsts ūdens izplūst cauri smalki samaltajai kafijas, ļaujot tā sabalansēt aromātu un garšu nianses. Espresso nedrīkst pievienot piedevas, aromatizētājus un ūdeni.

Continue reading

CoffeeAcademy.lv | mūsu veikals

Kur pirkt kafiju

Ja esi itāļu dzīves stila piekritējs un labas kafijas cienītājs, zini, ka mūsu kafijas veikala mēs piedāvājam tādu kafiju, no kuras paši nespējam atteikties.
CoffeeAcademy.lv piedāvā kvalitatīvas kafijas un brūvrīku piegādi, kā arī apmācības.
Mūsu piedāvājumu raksturo cieņa pret uzticamiem kafijas grauzdētājiem un kafijas pagatavošanas kultūru.
Tāpēc sortimentā ir galvenokārt Itālijā grauzdētas kafijas pupiņas un malta kafija no labākajiem kafijas audzēšanas reģioniem, kā arī dažādi brūvrīki (tajā skaitā iekārtas) kafijas bāram gan mājās, gan restorānā.
Papildus pieejamas apmācības brūvrīku prasmīgākai lietošanai, tāpat profesionālo prasmju izkopšanai.

Turpmāk Tu pats vari būt barista.
Izvēlies savai gaumei un vajadzībām atbilstošu kafiju un brūvrīkus internetvietnē, bet neskaidrību gadījumā uzdod savu jautājumu info@coffeeacademy.lv, vai nāc ciemos un apskati visu klātienē Vaļņu ielā 26, 2.stāvā.

Kafijas pagatavošanas ierīce

Tik Jums ir gatava ēdienkarte un bāra dizains, tad varat sākt izvēloties un iegādājoties kafijas aprīkojumu. Viens no labiem variantiem, ka sākt kafijas aprīkojuma izvēle un to tehniskas iespējas novērtēšanu, tas ir saņemt kompetento konsultāciju / padomu.

Galvenais, izvelejoties kafijas vāramo aparātu precīzi noskaidrot, kas tieši Jums nepieciešams sasniegt iegādājoties konkrētu kafijas aparātu. Vai tas būs jauns priekšmets mājas lietošanai, vai Jūsu birojam. Vai varbūt jums nepieciešams kafijas aparāts, lai uzstādītu to kādā iestādi, piemēram, kafejnīcā vai restorānā. Kādas funkcijas jāizpilda Jūsu Espresso aparātam?

Mēs vēlamies Jums palīdzēt saprast kādi ir tas veidi un kādas atšķirības pastāv starp Espresso mašīnās veidiem. Mēs vēlamies dalīties ar informāciju par to, kuri tehniskie aspekti jāapsver izvēlejoties viena vai citu espresso kafijas iekārtu katra konkrēta gadījuma.

Kapučino

Kapučino
Labas kafijas garša lieliski saderas ar dažādām piedevām, vispopulārākās un ierastākās no tām ir piens.

Savienojot espresso ar pareizi uzputotu pienu, mēs iegūstam vienu no populārākajiem kafijas dzērieniem – kapučīno.
Kapučīno ir nenoliedzams favorīts starp kafijas dzērieniem kafejnīcas, restorānos.
Kafijas tase, pagatavota no mērena grauzdējuma augstkalnu arabikas, gūst neatkārtojamu garšu, ja tai pievieno nedaudz piena vai krējuma.
Ja vienmēr tiek izmantotas labākās kafijas šķirnes, tad kafijas pagatavošanas eksperimenti var pārvērsties par neaizmirstamu piedzīvojumu un sagādāt ne ar ko nesalīdzināmu baudu.