Espresso ir labākais veids, kā iegūt maksimālu garšas sajūtu baudu no grauzdētām kafijas pupiņām. Espresso dzērienu iegūst, kad augsta spiediena ietekmē karsts ūdens izplūst smalki maltā kafijā, paņemot labāko smaržas un garšas būtību. Espresso nedrīkst pievienot piedevas vai aromatizētājus un pēc dzēriena pagatavošanas tajā nepievieno ūdeni.
Kas ir sertificēts itāļu espresso?
Tas ir dzēriens krūzītē, kas atbilst produktu specifikācijai, izveidotai pēc Nacionālā itāļu espresso institūta (INEI) norādēm un tiek apstiprināts trešās puses iestādēm, kas darbojas saskaņā ar ISO 45011 (sertifikāts Csqa n 214 no 1999. gada 24. septembra DTP 008 Ed.1).
Sensorisks profils sertificētam itāļu espresso bija definēts pēc itāļu Nacionālā espresso institūta rīkotajiem testiem, kuros piedalījās tūkstošiem patērētāju. Tas norisinājās sadarbībā ar Starptautisko kafijas degustatoru institūtu un degustatoru sagatavošanas mācību Centru. Testa rezultātu kopsavilkums un laboratorijas izmeklējumi sniedza precīzu augstākās kvalitātes espresso dzēriena īpašības, kas tiek norādītas zemāk:
Kā noteikt sertificētu itāļu espresso?
Vizuāli novērtējot, itāļu espresso crema (putiņas) ir ar lazdu riekstu nokrāsu, maliņas tumši brūnas ar nelieliem sarkanbrūniem burbulīšiem. Šim crema ir raksturīga ļoti smalka tekstūra, kas ir tik blīva, ka neļauj burbulīšiem pārplīst, tā veidojot tikai espresso dzērienam raksturīgu crema kārtu.
Pēc aromāta espresso jābūt intensīvam, apvienojot vairākas garšas nianses: ziedu, augļu, šokolādes un grauzdētas rupjmaizes. Visiem šiem aromātiem jābūt baudāmiem dzēriena pēcgaršā jau pirmajās sekundēs pēc nogaršošanas. Dzerot, espresso dzērienam jābūt blīvam (full bodied) un samtainam, ar nelielu rūgtumu, bet ne pārāk asam.
Kā pagatavot sertificētu itāļu espresso?
Sertificētu itāļu espresso var iegūt tikai no augstvērtīgiem kafijas maisījumiem , kurus sertificē INEI institūts. Dzēriens tiek pagatavots, izmantojot espresso iekārtas un dzirnaviņas, kurām ir piešķirts INEI sertifikāts, ar to strādā kvalificēts barista, kuram ir “Espresso Italiano Eksperts» apliecība. Šie ir pamatelementi, kas ļauj pagatavot īstu itāļu espresso.
Espresso garša Itālijā ir definēta ar trīs «P» – Potenza (intensīva, spēcīga garša), Perfezione (izcils, bez defektiem), Profondita (ar dziļu garšu). Kafijas skābumam un rūgtumam jābūt sabalansētam, kur abas garšas ir harmonijā. Sīvuma nav vai tas ir vāji jūtams.
Kā novērtēt sertificētu itāļu espresso kvalitāti?
Visi dzērieni, uz kuriem tiek norādīta sertifikācijas zīme «Espresso Italiano», tiek regulāri pārbaudīti speciālā degustētāju ekspertu komisijā, saskaņā ar sensoriskas analīzes zinātniskiem noteikumiem. Iegūtie dati tiek statistiski apstrādāti, lai nodrošinātu uzticamību un konsekvenci kafijas degustētāju vidū, saskaņā ar sertificēta itāļu espresso sensoro profilu. Tāpat kafijas iekārtas, dzirnaviņas, dozatori un pupiņu maisījumi tiek regulāri pārbaudīti, lai garantētu pagatavoto dzērienu atbilstību sensoriskiem profiliem pēc noteiktiem standartiem.
Sensoriska kvalitātes sertifikācija ir labākais veids, kā nodrošināt stabilu, augstas espresso kvalitātes standartu katrā krūzītē, kas tiek pagatavota. Mērķis visam sertifikācijas procesam ir nodrošināt patērētājus ar iepriekš sagaidāmām kafijas garšas īpašībām.
Kur var nogaršot sertificētu itāļu espresso?
Tikai bāros un restorānos, kuriem ir piešķirta sertifikācijas zīme «Espresso Italiano». Piedāvāto dzērienu kvalitāti šajās iestādes kontrolē itāļu espresso Nacionālais institūts, kas darbojas saskaņā ar ISO 45011 standartu.
kā var saņemt sertifikācijas zīmi «Espresso Italiano»?
Bāri un restorāni var iesniegt pieteikumu tiem kafijas vai iekārtu ražotājiem , kuri ir asociēti itāļu Nacionālā institūta espresso italiano biedri. Institūts novērtē doto iestādi , vai tā atbilst galvenajiem kritērijiem, kas ir sekojoši: espresso pagatavošana notiek no sertificēta kafijas maisījuma , izmantojot sertificētu espresso iekārtu un kvalificētu, īpaši apmācītu personālu barista. Tikai tad šī iestāde var pretendēt uz sertifikātu «Espresso Italiano».
Kādi ir svarīgākie tehniskie parametri sertificēta itāļu espresso pagatavošanai?
Pie pamatprasībām – sertificētiem kafijas maisījumiem, espresso pagatavošanas iekārtām un speciāli apmācītam personālam, vēl nepieciešams ievērot sekojošos parametrus:
Kādai jābūt ideālai itāļu espresso krūzītei?
Tā ir balta porcelāna krūzīte, bez jebkāda veida iekšējās apdares un dekora elementiem, ir elipsveidīga forma ar tilpumu 50-100 ml. Tikai šajā krūzītē, Jūs varat pilnībā vizuāli novērtēt izcilu crema, lielisku aromātu un siltu, maigu espresso garšu.