Kāda ir atšķirība starp Arabikas un Robustas?
Robusta – tas ir “brālēns” izsmalcinātajai un gardajai Arabikai. Un, kā tas izriet no nosaukuma, tas ir jaudīgs – spēcīgs ( tulkojums no Ang.: robust (Eng) – izturīgs – spēcīgs, uzticams…), Lēts vai ar zemu vērtību un nepretenciozs.
Pagātnē, tas nopelnīja ļoti sliktu kafijas reputāciju, kā ar daudz zemāku garšas kvalitāti. Iepriekš, galvenokārt tas tika pārdots vakuumā bundžās un bija atrodams Amerikā lielveikalu plauktos starp suņu barībām un vienreizējās lietošanas traukiem.
Un šādi Robusta bija nopelnījis savu reputāciju. Tajā pašā laikā savos ceļojumos pa Itāliju, es uzzināju, ka lielākā daļa Itālijas kafijas maisījumi tiek veidoti, ieskaitot Robustu lai iegūtu brīnumaino krema konsistenci (putiņas). Un tajās tiešām ir jūtama taukaina un vīna garša, ja pievieno Robustu.
Vienas valsts izcelsmes kafija vai Espresso maisījums – svarīgākais ir tas, lai tas tiek radīts ar izpratni un baudīts ar izpratni.
Espresso kafija ir daļa no itālijas kafijas kultūras tradīcijām, un to ir jāciena no sākuma līdz beigām.
Es jautāju vienam kungam, ko tomēr dod Robusta? Viņš paskaidroja, ka Itālijas grauzdētāji velta daudz laika un enerģijas, lai atrastu labu Robusta saviem maisījumiem. Pupiņas, kas varētu izveidot labu stabilu krēmu un tajā pašā laikā, lai neaizēnotu neparprotāmu Arabikas garšu . Un, reiz kad viņi atroda tādu Robusta, viņi rūpīgi sargā savus avotus no konkurentiem. Tā kā, viņu atlasītajai Robusta – ir vissvarīgākā kafijas maisijuma daļa. Es uzskatu, ka viņiem ir taisnība.
Tā sākās mani meklējumi pēc maigas un nekaitīgas Robusta. Pagājušajā gadā es atklāju plantāciju Robustu, kur tās tiek kultivēta un mazgāta ar īpasšu rūpību. Uz manu izbrīnu, tā bija ļoti laba monosorte, maiga un salda, ar bagāto karameļu un zemes līdzīgo toni kuru es uzreiz ar lielu kaislību vēlējos izmantot savos maisījumus. Ahh, kāds krema …perlamutra gabaliņi ar sarkanbrūno toni .. Viņa burtiski izceļas no abām portafiltra snīpīšiem, un pat no vidus. Espresso cienītājiem bija uz ko paskatīties.
Nu lūk: tad kā Robusta ietekmē pārējos kafijas maisījumus? Tās īpatsvars mūsu kafijas maisījumos ir neliels, pārsvarā mēs mūsu veikalā priekšroku dodam saldajai un maigajai Arābikai ar zemu skābuma pakāpi.
Protams, daudzi kafijas cienītāji uzskata, ka Robusta – tas ir tas nepieciešamais elements, lai iegūtu līdzsvarotu kafijas buķeti. Ar Robustu kafijas Crema var saglabāties līdz pat divām minūtem pēc pagatavošanas un espresso tad kļūst samtains.
Kāda ir nozīme tik izturīgām putiņām? Espresso Crema kalpo, lai izjustu viegli jūtamās, aromātiskās sastāvdaļas mikroskopisko burbuļu pasaulē. Espresso smalkie aromāti pazūd ar krēma izzušanu.
Tātad, kāpēc nepadomāt par Robusta iekļaušanu Jūsu dienišķajā sortimentā?.
Tātad, Arabika vai Robusta?